Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lánykérési etikett

 A vőlegénynek el kell mennie a menyasszony szüleihez, és az édesapától meg kell kérnie a szerelmének a kezét. Biztosítani kell a lány szüleit afelől, hogy komolyak a szándékai, és szeretné felségül venni a lányt.

 


Illik ilyenkor az édesanyának vinni virágot, az édesapának pedig esetleg egy üveg italt.

 

 

Kép

 

 

 


 

Általában a leánykérést valamelyik ünnepen szokták megtenni, például karácsonykor, születésnapkor, stb. 
Igaz, hogy manapság az ifjú pár dönti el, hogy összeházasodnak, de szép szokás a szülők áldását kérni rá. 

Jó tanács vőlegényeknek!


A menyasszonyok nagy többsége kicsi lány kora óta csak egy valakire várt egész életében, és erre a nagy napra készült. Adjuk meg hát a módját, és tegyük felejthetetlenné ezt a szép pillanatot!

 

 • Gondolj rá. Miután ez kedvesed számára százszor fontosabb, mint neked, pl. biztos lehetsz benne, hogy ezerszer elmeséli barátnőinek, ezért vedd figyelembe mit is szeretne. Valószínűleg már elejtett egy-két megjegyzést arról, mit és hogyan kedvel, csak figyelj rá!

   

 • Az időzítés minden. Azon túl, hogy hogyan teszed fel a kérdést, legalább annyira fontos hogy mikor. Ha kedvesed októberi esküvőről álmodozik, legalább egy évvel a tervezett esküvő előtt érdemes a nagy kérdést feltenni. Ha Valentin napon kéred meg, elegendő időd lesz akár egy nyári esküvő kivitelezésére is.

   

 • Nyilvános hely vagy csendes zug. Családi összejövetelen, vagy koncerten, meccsen megkérni lehet varázslatos, ám csak akkor tedd, ha biztos vagy benne, hogy Ő is ezt szeretné. Ha szeretnéd ezt privát emlékként őrizni, jobb ha a jó öreg gyertyafényes vacsora mellett maradsz.

   

 • Megtalálni a megfelelő helyet. Olyan helyszínekben gondolkozz, amelyek megfelelő jelentéssel bírnak: pl. az étterem, ahol az első randevú volt: avasd be a személyzetet, meglátod mi mindenben tudnak segíteni. Vagy lepd meg a kérdéssel kedvenc múzeumában. Kérj meg egy barátot, hogy mire hazaértek, hűtsön jégbe egy pezsgőt és készítsen oda két poharat.

   

 • Ne felejtsd a gyűrűt. Sokan előbb megkérik a leányzó kezét és csak utána közösen választanak gyűrűt. Ha úgy gondolod, hogy mégis egyedül választasz, de már esett szó házasságról, vidd magaddal felfedező körútra, próbákra. Figyelj milyen gyűrűk tetszenek Neki.

   

 • Legyen a gyűrű biztonságban. Napok során a zsebedben hurcolod a gyűrűt a megfelelő alkalomra várva? A csőd garantálva. Tedd a gyűrűt dobozba és csak akkor vidd magaddal, ha kész vagy a nagy feladatra.

 

 

 

 

ETIKETT:

 

 

 

Az eljegyzés bejelentése

Az örömteli hírt legelőször a menyasszony szüleivel illik közölni, rögtön utánuk következnek a vőlegény szülei, valamint a közeli családtagok és barátok, akikkel személyesen, telefonon vagy levélben tudatjuk a nagy hírt. Ha a vőlegény vagy akár a menyasszony özvegy vagy elvált, a korábbi apóssal, anyóssal is illik tudatni az új eljegyzést. Különösen olyan esetben, ha gyerekek is vannak az előző házasságból, akik közeli kapcsolatban maradtak a nagyszülőkkel.
Miután nyilvánosságra került az eljegyzés, megindulnak a levelek, gratulációk, jó kívánságok, talán még ajándékot is kap a friss jegyespár. Ezeket a párnak minél hamarabb meg kell köszönnie.


Az eljegyzési bankett

Nem szükséges bankettet tartani, bár sok pár szívesen rendez nagy partit, ahol barátaik találkozhatnak, s itt jelenthetik be ünnepélyes keretek között eljegyzésüket. Ha a menyasszony és a vőlegény szülei még nem ismerik egymást, kiváló alkalom hogy összismertessük őket. Hagyományosan a vőlegény szülei hívják meg a menyasszony szüleit. Az eljegyzési partin vagy vacsorán nem szükséges beszédet tartani, de illik pohárköszöntőt mondani az eljegyzettekre.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

A jegyesség időszaka

Az eljegyzés jelentése és fő célja, hogy felkészítsen az esküvőre. A jegyesség időtartalmát részben az szabja meg, mennyi időbe telik az esküvő megszervezése. Számos más tényező befolyásolhatja még a jegyesség hosszát, például ha az egyik fél egy új állás megkezdésére vár, vagy egyiküknek be kell fejeznie a tanulmányait. Semmilyen szabály nem írja elő, mennyi ideig tarthat a jegyesség.

A pár elhatározahatja, hogy eljegyzési fotókat készíttet. Ezek általában drágák, mert műteremben készülnek, de van hogy előnyösebbek, mint az esküvői képek. A jegyespárt ezek után mindig együtt illik meghívni különböző rendezvényekre.Ha a válaszunk „NEM"!

A házassági ajánlat talán a legnehezebb minden kérések között,  hízelgő ugyan, de ha váratlanul ér minket, semmi kivetnivaló nincs benne, ha gondolkodási időt kérünk. Ha valóban nem akarjuk elfogadni, a gondolkodási idő helyett, és ahelyett, hogy bizonytalanságban tartjuk a másikat, azonnal közöljük a "NEM" tényét. 

Ha a házassági ajánlatra igent mondtunk, de még is meggondultuk magunkat, akkor minél előbb meg kell beszélni ezt a partnerünkkel. Amikor felbomlik az eljegyzés, a nőnek vissza kell adnia az eljegyzési gyűrűt, s mindkét félnek az értékes ajándékokat, különös tekintettel a családi ereklyéket. Minél előbb értesíteni kell a családot és a közeli barátokat. De a felbontást kiváltó okot nem szükséges elmondani. Ha már kiküldték az esküvői meghívókat, akkor levélben kell tudatniuk a vendégekkel az esküvő elmaradását. Ha már érkezett esküvői ajándék, egy köszönő- és magyarázó levél kíséretében vissza kell őket juttatni.