Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit vegyek fel egy esküvőre? Mi az illem?

Az esküvő mindenki számára ünnep, nem csak a leendő párnak és szüleiknek, de a meghívottaknak is, ennek megfelelően az öltözködésére nagy figyelmet fordítunk. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy esküvőn szabályok is vannak, amelyeket illik betartani. 

Az esküvő mindenki számára ünnep, nem csak a leendő párnak és szüleiknek, de a meghívottaknak is, így az öltözködésére mindenki nagy figyelmet fordít egy ilyen eseményen. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy esküvőn szabályok is vannak, amelyeket illik betartani. A szabályok nem öncélúak, hanem az ifjú pár jó közérzetét hivatottak szolgálni, és annak a ténynek a belátásán alapszanak, hogy meghívott vendégként egy esküvőnek csupán mellékszereplői lehetünk.

Ki mit vegyen fel?

Az esküvőn való megjelenésnél számít az életkorunk is. Általában véve elmondható, hogy alkalmi viselet, de érdemes figyelembe venni az aktuális divatot is. 20 év felett bármilyen csinosabb nyári ruha megteszi. 30 felett egy alkalmi ruha boleróval, akár zakóval is elmegy, 40 felett már érdemes lehet beruházni egy alkalmi kosztümre is. Kerüljük azonban a divat extremitásait, a vadhajtásokat, helyezzük előtérbe a klasszikus fazonok és színek viseletét.

 
A színek

Az esküvőn néhány szín viselése kifejezetten tilos! Ezek a fehér, a fekete, és a piros sem ideális. Ezek kombinációja viszont kifejezetten ajánlható, egy klasszikus fekete-fehér ruha nagyon elegáns tud lenni. 

A fehér szín:

A menyasszony színe a fehér ruha, mely az ő számára van fenntartva – akkor is ha nem is fehér ruhában megy férjhez. Természetesen egy fehér alapon mintás ruha már nem ebbe a kategóriába esik, de itt is, mint mindig, sok minden múlik az összhatáson, nehéz konkrét szabályokat lefektetni. Egy hosszú fehér selyemruha, még egy nagyobb díszítéssel sem szerencsés, míg egy kis rövid fehér ruha egy színes kardigánnal vagy stólával viselve teljesen más hatást kelt.

 

A fekete szín:

Mivel a fekete elterjedt alkalmi viselet, sokak választása esik erre, helytelenül – mivel az európai kultúrkörben ez a gyász színe. A mintájukban fekete ruhák szintén szóba jöhetnek, de bármi, ami gyászos hangulatot fest, akár egy sötétszürke ruha – tiltólistán van ezen a napon. (Bár a matyók feketében mennek férjhez – a kivétel erősíti a szabályt.)

 

A piros szín:

A piros ruha szintén nem a legjobb választás, nem elsősorban harsánysága miatt, hanem mert ez a menyecskeruha színe, amelyet a menyasszony hagyományosan éjfél után visel, így ez a szín is neki van fenntartva. A piros árnyalatai a koszorúslányoknak megengedett, vagy akár egy piros mintás ruhát is felvehetünk, itt is az összhatás számít, menyecskeruha kinézetű ruhába ne öltözzünk.

 

Túlöltözni vagy alul öltözni?  

Az alapszabály általában véve az, hogy a menyasszonyról és a vőlegényről ne tereljük el a figyelmet. Az, hogy mi a kirívó egy esküvőn, sok minden meghatározza: mekkora az esküvő, milyen a helyszín, vagy milyen ruhát visel az ara. Nagyobb esküvőnél, amelyet elegáns helyszínen tartanak, megengedett – ha nem is elvárt – estélyi és szmoking viselése, míg egy kisebb lagzin estélyit viselve úgy tűnhet, túl akartuk öltözni a menyasszonyt.  

Túlöltözhetjük a menyasszonyt egy széles karimájú színes, tollas kalappal, egy harsány színű ruhával, egy egyszerűnek tűnő, de mélyen dekoltált ruhával, vagy bármivel, ami tekinteteket erőteljesen ránk vonzza.  

A másik véglet, és erre is bőven akad példa, amikor nem tiszteljük meg kellően az eseményt a ruházatunkkal, így szegény pár az esküvői fotón egy farmeros fazonnal karöltve viríthat. Nem csak magunkat minősítjük azzal, ha nem tudunk felvenni egy alkalomhoz illő ruhát, magát az ifjú párt is megsérthetjük ezzel, hiszen ez életük egyik legfontosabb eseménye. Aki nem hivatalos a vacsorára, csak a szertartásra, annak nem kell ezért külön vásárolnia egy ruhát, de mindenképpen tiszteljük meg az eseményt a hétköznapinál elegánsabb megjelenéssel, akár egy egyszerű kiskosztümben, vagy egy csinosabb nyári ruhában.  

Férfiaknak

A férfiak esetében az ing a minimálisan elvárható, rövid vagy hosszú ujjú egyaránt. Mellénnyel, zakóval viselve nyakkendő nélkül is elmegy egy laza esküvőn, de a legjobb választás, ha öltönyben, ne adj’ Isten szmokingban jelennek meg a férfiak. A farmert erre a napra pedig hagyjuk a szekrényben!

Forrás: http://avea.hu/blog/mit-vegyek-fel-egy-eskuvore/