Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esküvői szokások

2010.06.02

A világban nagyon sokféle szokás és hiedelem kapcsolódik az esküvőkhöz. A múltban úgy gondolták, hogy ez az az időszak, amikor az emberek különösen ki vannak téve a rontó szellemeknek. Sok szokás kialakulása évszázadokkal ezelőtti.

Például, hogy a vőlegény nem láthatja a mennyasszony ruháját az esküvői szertartás előtt, mert ez a későbbiekben szerencsétlenséget hoz a házasságra, a világ nagy részén ismert volt.

1.jpg

 

Más szokások egy-egy országhoz, vidékhez, vagy családhoz kapcsolódnak és öröklődnek generációról-generációra. Úgy hitték, ezek a szokások szerencsét és boldogságot hoznak az ifjú párnak akkor, amikor életük nagy változása előtt állnak.

 

A Viktóriánus korból ered a népszerű hagyomány, hogy az esküvőn viselni kell valami régit, valami újat, valami kölcsönkértet és valami kéket. Angliában még tettek egy hat pennist is a cipőbe, hogy szerencsét hozzon. A mai mennyasszonyok között is rendkívül népszerű ez a hagyomány.

 

Kép

 A valami régi az ifjú pár korábbi barátait szimbolizálja, akik a remény szerint továbbra is barátok maradnak. A hagyományok szerint ez legtöbbször egy régi harisnyakötő volt, amit egy boldog házasságban élő női családtag adott a mennyasszonynak, hogy a családi boldogság és stabilitás átszálljon az új mennyasszonyra.

A valami új
az ifjú házasok új és reményi szerint boldog közös életét szimbolizálja.

A valami kölcsönvett gyakran a mennyasszony családja által kölcsönadott értékes tárgy. A mennyasszony köteles visszaadni a tárgyat, máskülönben nem lesz szerencséje. Ez szimbolizálja a család és a barátok szeretetét és támogatását.

A valami kék
az ókori Izraelből eredő hagyomány, ahol a mennyasszony kék szalagot viselt a hajában a szeretetet és a hűséget szimbolizálandó.

 

Kép