Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Milyen nevet lehet viselni a házasságkötés követően?

 eskuvo1.jpg

 

A házasulók a házassági szándék bejelentésekor nyilatkoznak arról, hogy a házasságkötés után milyen házassági nevet kívánnak viselni. A feleség a házasságkötés után

 

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, (Nagy Andrea) vagy

 

 

b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja, (Herceg Andrásné Nagy Andrea) vagy

 

 

c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja, (Hercegné Nagy Andrea) vagy

 

 

d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét. (Herceg Andrea)

 

A férj a házasságkötés után

 

a) kizárólag a maga teljes nevét viseli, (Herceg András) vagy

 

 

b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét. (Nagy András)

 

 

A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét. (Herceg Nagy András, illetve Herceg Nagy Andrea)

 538359_415494418471969_115293181825429_1407397_1222726362_n.jpg

 

A házasulóknak az előzőek szerinti névviselésről meg kell egyezniük.

A házasulóknak az anyakönyvvezető felhívására a házasságkötés utáni névviselésről nyilatkozniuk kell.

Amennyiben a házasság megszűnik, vagy érvénytelenné nyilvánítja a bíróság, úgy a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább.

Ettől eltérhetnek, ezt a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a volt házasok az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

A bíróság a volt férj kérelmére eltilthatja a volt feleséget a házasság alatt használt nevének hazsnálatától a fenti varációk egyes eseteiben. Erre akkor van lehetőség, ha a feleséget szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

A volt feleség újabb házasság kötése eseetén volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha az újabb házasság megszűnt.