Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsidó esküvő

Zsidó Esküvő

 

Zsidó szertartás szerinti esküvőre akkor kerülhet sor, ha mindkét fél izraelita vallású. Amennyiben ez nincs így, akkor szükség van rá, hogy a nem izraelita vallású fél betérjen az egyházhoz. Ha valaki fel akarja venni ezt a vallást, akkor háromszor kell elutasítani, hogy átgondolhassa, miért is akar egy üldözött nép tagjává válni. A zsidó esküvői szertartás a szabad ég alatt felállított Hüpe alatt törénik.

 

A Hüpe a zsidó esküvői szertartás nékülözhetetlen eleme, esküvői baldachin, amely a vőlegény otthonát jelképezi. Alatta áll a vőlegény a menyasszonyra várva.

 

Kép

 

  

A lefátyolozott menyasszony a szüleivel érkezik, és egyes közösségekben a vőlegényt háromszor vagy hétszer körüljárja. A hüpe gyakran mívesen kidolgozott, hímzett bársonyszövet volt. Az ultraortodox askenáziak a szabadban állították föl, mivel a csillagok a termékenység jelképei. Általában azonban a zsinagógán belül feszítik ki, bár ezt az ortodox zsidók egy része kifogásolja, mert ez szerintük a templomi esküvő utánzása. Amikor az ifjú pár elhagyja a hüpét, olyanok, mintha újonnan lennének teremtve, s így minden korábbi bűnüktől megtisztulva kezdhetik házasságukat. 

 

Kép

  

A hüpe egy olyan eleme az esküvőnek amit az esküvő arculatához szabhatunk.

 

Kép

 

 

A sűrűn lefátyolozott menyasszony hétszer megkerüli jövendőbelijét, miközben az előimádkozó éneke köszönti őt és vőlegényét. Egy serleg bor felett két áldás hangzik el, majd a leendő férj egy teljesen sima karikagyűrűt húz menyasszonya ujjára.Ezután isznak a borból, majd újból megtöltik a serleget. Egy erre felkért személy felolvassa a Ketubát (házasságlevelet), melyet a két tanú aláírása hitelesít és a vőlegény vállalt kötelezettségeit tartalmazza. Ezután hét áldás következik a serleg bor felett.

 

Kép

 

Miután ismét isznak a borból, a vőlegény lábával összetör egy üvegpoharat, mellyel az elpusztított Jeruzsálemi Szentélyre emlékezteti az egybegyűlteket.

 

Kép

 

Híres zsidó esküvő volt Bill Clinton lányának, Chelseának az esküvője.

 

Kép